katrienette villette lmv la-maison-victor jas coat manteau

Voorjaars Villette

Als beginnend naaister wilde ik eens een mantel maken.  Gewoon om te kijken hoe dat in elkaar zit.

De ochtend dat ik de La Maison Victor onder m’n neus kreeg wist ik het meteen!  Die grijze jas linksboven op de cover, de “Villette”, dié ga ik maken.

Omdat ik het toch een beetje als een leer-project bekijk, wilde ik geen dure stoffen gebruiken.  Het was januari, dus koopjes periode, en ik heb enkele winkels bezocht op zoek naar soldenstofjes met o.a. de Villette op mijn lijstje.  Bij de benodigdheden staat vermeld 2m40 mantelstof (stofbreedte van 140cm). Ik vond een coupon van 1m85 (stofbreedte 145 cm), te klein dus…  Maar met wat puzzelen, spiegelen en stof hervouwen ging het nét.

Volgens de matentabel (aie aie, ik hou niet van confronterende maten) zou ik maat 46 ?!? hebben . Omdat ik her en der online las dat het patroon wel heel erg oversized is en dus ruim uitvalt heb ik gekozen voor de maat 42-44.  Een goede gok bleek achteraf.

katrienette villette lmv la-maison-victor jas coat manteau

Het naaiwerk begon voor mij met het moeilijkste: de blind opgestikte zakken.  Ik heb veel geprobeerd, gefaald en blijven oefenen. Ik kreeg de zakken maar niet recht.  Na zes oefenzakken die op een stuk stof gestikt waren, had ik het door.  Ik heb een “afwijking-naar-boven” op de zijkant die ik als laatste stik.  Dus toen ik de zakken op de groene mantelstof ging stikken (toch wel spannend als het voor echt is, na al die pogingen), begon ik de zak op het linkervoorpand aan de rechterkant, en de zak op het rechtervoorpand aan de linkerkant.  Zo staan de iets hogere hoeken in het midden.  Ben je nog mee?  Er is nog niemand die de jas heeft gezien, die een opmerking maakte over de zakken, dus het zal wel niet zo opvallen.

De rest van de werkbeschrijving is makkelijk te volgen. De kragen zijn dankzij de tekeningen ook duidelijk.  Geïnspireerd door Frouke Maakt (nvdr: link verwijderd want haar blog is intussen offline helaas) wilde ik ook een paspel toevoegen tussen mantel en voering.   Ik was vastberaden, het zou deze keer géén zilverkleurige paspel worden!  Vele kleurtjes heb ik ertussen gehouden: felroze, marineblauw, bruin, oker, felgeel,… dan maar toegegeven.  Zilver is toch meer “mijn combi”.

De jas begon snel vorm te krijgen.  Zo leuk vind ik dat, als de lapjes ineens er als iets beginnen uitzien.  Bij het naaien van de mouwboorden heb ik toch wel duchtig nagedacht.  Tot het gloeilampje ging branden!  Ze bedoelen met: “Ga met je hand door de opening in de mouw, zodat…” eigenlijk “Ga met je hand door het keergat in de mouw”, en dan ging de rest vanzelf.

Het laatste technische puntje voor mij was: het knoopsgat. Dat had ik nog nooit gemaakt. Dus ook maar eerst wat getest.  Ik heb zitten sukkelen om het knoopsgat dicht tegen de rand te krijgen, omwille van de verdikking binnenin door de naadwaarde.  Na wat spelen lukte het toch, mits ik op het juiste moment wat meetrok om de stof voort te bewegen onder de naaivoet.

Het naaien van een mantel is met de hulp van een duidelijke werkbeschrijving dus best doenbaar.  De Villette is inmiddels in gebruik.  Het is maar een dunne mantelstof, dus ideaal tijdens het tussenseizoen.  Hij is ook goed van maat, zit rondom de heup net gepast. Ik ben ook content met de extra mouwlengte.  Ofwel laat ik de mouwen zo en zijn mijn polsen lekker warm, of ik sla een boordje om.

Informatie Kader

Patroon: “Villette Jas” uit “La Maison Victor” – editie: jan/feb 1 – 2017 (Kooppatroon – magazine – Nederlandstalig – met tekeningen – confectiematen)

Maat: 42-44 (Eén maat kleiner, want volgens de matentabel diende ik maat 46 te nemen)

Patroonaanpassingen:

  • Mouwen: 8cm verlengd
  • Voering: in katoen en enkel de mouwen in echte voeringsstof
  • Paspel: gestikt op de goede kant van de 3 belegstukken in mantelstof vooraleer deze verwerkt werden.
  • Kapstoklintje (of hoe noem je dat?): zelf gemaakt van een reepje voering van 3 cm breed en 15 cm lang: twee zijkanten naar binnen geplooid en rand doorstikt met kleine stiksteek.

Materialen:

  • Stoffen: Groene wollen mantelstof. Bedrukte katoen “Coca – Hemma by Lotta Jansdotter” van Windham Fabrics. Zilvergrijze voeringsstof

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Gaëtaneantwoord
30 maart 2017 om 05:46

Super mooi!

Joanna – Bobby Sewingantwoord
24 maart 2017 om 19:39

Hij is echt heel mooi ! Op naar het volgende project, ik sta klaar met de lintmeter 🙂

Katrienantwoord
24 maart 2017 om 20:41
– Antwoord aan: Joanna - Bobby Sewing

Dag Joanna,
Bedankt voor je comment. Het is écht omdat jij de tijd nam dat het deze jas geworden is.

Caro // Carreaukesantwoord
20 maart 2017 om 18:54

Wauw! heel mooi 😉
Ik heb de Villette in bijna dezelfde kleur gemaakt, maar dan de echte winterversie

Katrienantwoord
24 maart 2017 om 20:38
– Antwoord aan: Caro // Carreaukes

Bedankt. Ik vind het steeds moeilijk om me het afgewerkt stuk voor te stellen als ik stofjes kies, maar dit vind ik zelf een meevaller.

Carolien Lembrechtsantwoord
20 maart 2017 om 18:23

Echt een supermooie Villette! <3

Froukeantwoord
20 maart 2017 om 09:09

Wauw! Hij is heel mooi geworden, groot fan van de kleur!

Katrienantwoord
20 maart 2017 om 09:15
– Antwoord aan: Frouke

Dank je wel. Het is dankzij jouw uitleg en aanmoediging dat de paspel erin staat. Dat maakt ‘m toch net iets meer af.

Reactie achterlaten