katrienette swoon stella weekender bag tas style-vil fast2fuse

Mijn eerste Swoon: Stella Weekender

Een naaiweekend met Swoon-fans. Zo leuk én leerrijk! Met een bijna afgewerkte Stella Weekender als resultaat.

 

 

Hoe is het zover kunnen komen?  Toen ik las dat er een plaats vrij was voor het Swoonfans België en Nederland  Naaiweekend, heb ik me impulsief ingeschreven.  Ik kende geen enkele van de andere deelneemsters, had nog nooit een Swoon tas gemaakt en was nog nooit op naaiweekend geweest.  Het was een sprong in het onbekende, maar net wat ik nodig had.  Ik had er zin in!

 

Ik wilde een ruime reistas maken en koos voor de Stella Weekender.  Het moest ook een tas worden die echt gebruikt kon worden.  Ik heb een “mannen-gezin”, en voor een echtgenoot/tiener is het not-done om met een roze met zilver/bloemetjes/vogeltjes “girly” tas in de hand gezien te worden.  Dus, werd het een stoere versie in jeansblauw met bruin.

 

 

Thuis trof ik de voorbereidingen.  Het patroon printen en de 9 patroondelen uitknippen.  De 7 bijkomende (rechthoekige) patroondelen omrekenen en uittekenen op patroonpapier.  Het lijkt alsof de tas maar bestaat uit 16 delen, maar dat is het niet! Sommige patroondelen moet je eerst helemaal overnemen, en daarna nog eens, maar dan kleiner door het op een lijn om te plooien.  Verder heb je behalve de 40 stofdelen, ook de verstevigingsdelen.  Het lijkt ingewikkeld, maar dat valt best mee! Omdat dit duidelijk wordt aangegeven op het patroon en in de werkbeschrijving.  Het is eerder tijdrovend dan moeilijk.

 

De tas moet echt op zichzelf staan, dus tja… welke versteviging?  Als swoon-novice heb ik even gezocht naar Europese alternatieven voor de Amerikaanse benamingen.   Onder Swoon Tutorials vind je al interessante info.  Ik gebruikte: Style-Vil voor Foam interfacing “Pelleton Flexfoam FF77”; Vlieseline G700 voor Fusible woven interfacing “Pellon shapeflex SF101” en Fast2Fuse i.p.v. Fusible heavy stabilizer “Pellon Peltex 71F”.  Hou er wel rekening mee dat de breedte van de Amerikaanse producten niet gelijk is aan de Europese.  Volgens de benodigdheden tabel heb je 7 yards (ca. 6m40) woven interfacing nodig, maar ik kocht 3 meter G700 en kwam daar ruimschoots mee toe.  Voordeel van de Style-Vil is dat je deze niet moet opstrijken, gewoon meestikken.

 

 

Het weekend zelf was een meevaller in alle opzichten.  Noor had alles heel goed georganiseerd. De home-party van La Mima’s was een leuke ontdekking.  De locatie was top: een licht, proper en geriefelijk huis. Doordat Noor bewust maar 12 deelneemsters had toegelaten (het huis is voorzien voor 24 personen), was het aangenaam ruim.  In de  leefruimte was een salon en enkele tafels voor knippen, snijden, afspelden,..  en ook twee stijkplanken.  Daarenboven hadden we in de veranda elk een werkplek met onze naaimachine.

 

katrienette

 

Het naaien zelf dan.  Toevallig had Caroline ook dezelfde tas op haar programma staan.  We zaten naast elkaar. Nu is Caroline echt wel een naai-krak.  Ik kon haar tempo niet aanhouden.  Maar het was wel fijn om regelmatig te kunnen overleggen.  Dat was het gehele weekend zo, ook met andere dames, er werd onderling veel gevraagd en tips en meningen uitgewisseld.  De Stella is geen moeilijk patroon, er zijn gewoon heel veel zakken en flapjes. Dit maakt dat je de tas niet op 1-2-3 klaar hebt.  De werkbeschrijving is meestal duidelijk met vele tekeningen. Soms moet je iets wel herlezen, maar uiteindelijk snapten we alles.

 

Zondagnamiddag had ik net een “toonbare” tas.  Ze was niet helemaal af, de voering was nog niet vastgenaaid, maar dat zag je gelukkig niet op de tassen-overzichts-foto’s 🙂 . Het was een zéér productief weekend!

 

Wij je nog meer lezen over dit naaiweekend en de andere gemaakte Swoon tassen, ga dan eens kijken bij : Noor, Caroline , Ellen , Cindy , La Mima’s

 

Informatie Kader

Patroon:  Stella Weekender van Swoon  (Kooppatroon – digitaal patroon (PDF) – Engelstalig – met tekeningen –  1 maat)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden STELLA om de tas te maken zoals in de Workshop STELLA

Patroonaanpassingen:

  • Kleurgebruik: De (kleine en grote) voorzakken en ook de bodem heb ik in de hoofdkleur gedaan en niet in de contrastkleur.
  • De grote steekzak “slip pockets” aan de achterzijde en ook binnenin heb ik gehalveerd. Ik heb deze gewoon verticaal in het midden doorstikt zodat er twee zakken ontstaan in plaats van 1 grote rechthoek.
  • De bodem heb ik niet vooraf, maar pas op het allerlaatste verstevigd met fast2fuse.  Net voor het vaststikken van de binnenvoering aan de buitentas: de fast2fuse ertussen schuiven.  Alles goed op z’n plaats rechttrekken.  Daarna met het strijkijzer IN de tas eerst de voering vastkleven, daarna langs buiten de buitenstof.
  • Ik heb gewerkt met 2 verschillende soorten stof voor de voering.  Twee matching katoentjes.  Maar eerlijk gezegd, komt dit in deze tas helemaal niet tot zijn recht.  Dat doe ik dus niet meer.
  • Ik heb onderaan 6 taspootjes geplaatst.

Materialen:

  • Stoffen: Extra zware geweven blauwe canvas & gewone canvas uni-bruin. Bedrukte katoen: “Whisper Licht Blauw” van Windham Fabrics & “Fijne Chevron Ijs Blauw” van Rico Design
  • Ritsen & Tasfournituren: YKK Spiraalrits 75cm met twee trekkers (O-type), YKK Spiraalrits 45cm, Dunne magneetsluiting Nikkel 14mm , D-ring Nikkel 25mm, Musketon met drukveer Nikkel 38mm, Schuifgesp Nikkel 38mm, Zilverkleurige tasvoetjes
  • Versteviging: Style-Vil, Vlieseline G700 (plakkatoen) en Fast2Fuse Medium

 

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sarah Van de Heyning
24 september 2017 om 21:04

Dag Katrien!

Super mooie tas! Ik ga over enkele weken ook mee op naaiweekend en zou ook graag de Stella Weekender maken. Enige probleem : ik heb het heel moeilijk met de Engelse patronen en beschrijving. Heb jij misschien een Nederlandse versie dat je wil delen? Of weet je misschien waar ik deze kan vinden?

Groetjes!
Sarah

Katrien
24 september 2017 om 21:15
– Antwoord aan: Sarah Van de Heyning

Hallo Sarah, leuk dat je mee op swoon weekend gaat. Ik heb zelf geen Nederlandstalige versie. Eens je de vaakgebruikte Engelse termen vertaald hebt kan je -samen met de tekeningen- al veel verder geraken. En anders vraag je het maar hè!

Gaëtane
30 maart 2017 om 05:39

Zo leuk, zo’n grote tas! Lijkt me leuk zeg, zo’n weekend naaien!

Katrien
30 maart 2017 om 06:26
– Antwoord aan: Gaëtane

Bedankt. Ja inderdaad, een heel weekend alleen maar naaien en tussendoor voetjes onder tafel, zonder afleiding van gezin of huishouden, is voor mij voor herhaling vatbaar.

Lieve Mariën (Pieke Wieke)
27 maart 2017 om 15:29

Wat een pracht van een tas! Hij ziet er nog mooier uit dan ik me al had voorgesteld.
Zalig is dat zo van die naaiweekends, telkens weer genieten van het begin tot het einde.

Katrien
27 maart 2017 om 16:17
– Antwoord aan: Lieve Mariën (Pieke Wieke)

Dank je wel. Ja het was inderdaad een weekend genieten van begin tot einde.

Carolien Lembrechts
20 maart 2017 om 14:20

Een prachtige tas Katrien! We hebben serieus gezwoegd aan onze tassen, maar het resultaat is dan ook méér dan geslaagd! Groetjes, Carolien x

leen
16 maart 2017 om 16:38

Chique!
Heb de andere verslagen over het weekend ook al gelezen; ‘t moet er inderdaad zeer gezellig geweest zijn én productief!

Katrien
16 maart 2017 om 16:54
– Antwoord aan: leen

Bedankt voor je reactie.
Ja inderdaad, het was een superweekend! Ik ben blij dat ik erbij kon zijn. (En hoop dat er nog zo’n weekend georganiseerd gaat worden).