katrienette swoon heidi foldover clutch wristlet bag bags tas tasje kurk kurkleer flower flowers fabric bloem bloemen stof

Bloemig duo: Swoon Heidi Foldover

De recente goede ervaring met Swoon patronen smaakte naar meer.  Deze keer zocht ik een kleiner formaat en koos voor de Heidi Foldover.  Maar welke maat, de “clutch” of toch maar het kleiner polstasje de “wristlet”?  Ik kon niet kiezen, dus maakte ik ze gewoon allebei.

 

 

Ik zag het al voor me. Het zou een fleurig en vrouwelijk duo worden.  Toen ik per toeval een uurtje tijd te doden had, ben ik een stoffenwinkel gaan bezoeken.  Ik had een aha-moment toen ik de geweven stoffen met bloesempatroon zag!  Snel een bijpassende binnenvoering gekozen en ik stond weer buiten met een grote smile op m’n gezicht. #justintime

 

 

De Heidi is een gratis patroon , dus da’s ook mooi meegenomen.  De voorbereidingen ging vlotjes, er zijn niet zoveel patroondelen.  De bloemenstof is een geweven stof die iets zwaarder (190g/m²) en grover is dan gewone katoen.  Als versteviging gebruikte ik Vlieseline G700 voor de “woven interfacing”, en Vlieselinge H640 voor de “fleece interfacing”.  Dan was er de optie voor een accent in “vinyl fabric”.  Ik koos echter voor zwart kurkleer.  Hou er rekening mee dat dit een soort stof moet zijn die niet rafelt, want deze wordt er gewoon opgestikt en heeft geen (geplooide) naad.

 

 

Na het maken van de Stella was ik al gewoon aan de Swoon opmaak met vele tekeningen.  Ook voor de Heidi is de hele werkbeschrijving was duidelijk en goed te volgen.  Zelfs het stikken van de twee soorten ritsen.  Enige aandachtspuntje voor mij, was om goed op te letten om de aangegeven naadwaarde te volgen: stikken op 1/4”, of op 1/2” en zelfs op 3/4”.  Gelukkig staan er handige streepjes als leidraad op mijn naaimachine.

 

 

De handtassen waren sneller klaar dan gedacht.  De Heidi’s zijn best wel handig van formaat.  Ik zou een volgende keer ook een lusje aan de clutch maken, je kan ze nu alleen in de hand nemen of onder de arm vastklemmen.  Ik dacht dat je via de rits op de achterkant in het gewone tasgedeelte zou komen, maar dit is echt een apart achterzakje, ideaal voor je telefoon.

 

katrienette swoon heidi foldover clutch wristlet bag bags tas tasje kurk kurkleer flower flowers fabric bloem bloemen stof

 

Informatie Kader

Patroon: Heidi foldover van Swoon (Gratis Patroon – digitaal patroon – Engelstalig – met tekeningen – 2 maten)

Benodigdheden: hier vind je de Nederlandstalige Benodigdheden HEIDI om de tas te maken zoals in de Workshop HEIDI

Maat: ik maakte de twee varianten: de kleine “wristlet” in roze en de iets grotere “clutch” in grijs

Patroonaanpassingen:

  • Geen, ik heb braafjes het patroon gevolgd!  Wie de detailfoto’s bekeken heeft kan een foutje opgemerkt hebben.  Bij het polstasje heb ik de rits van de achterzak verkeerd gelegd.  Dat is niet praktisch want de trekker komt nu aan dezelfde kant waar het lusje van het handvat is.

Note to self:

  • Volgende keer ritsen nemen die 5 cm langer zijn dan de aangegeven 25 en 30cm.  Dan liggen de verdikkingen aan het begin en einde van de rits niet in de weg tijdens het stikken.
  • Voor het maken van het polsbandje in kurk, de kurk niet 4-dubbel vouwen en omplooien.  Van nu af aan de kurk “maar” dubbel nemen en doorstikken.  Een ruwere zijkant kan best met kurk.  Dan zal de lus ook niet zo dik tussen de stof moeten gestikt worden.

Materialen:

  • Stoffen: Geweven stof “Spring Flowers” in de kleuren Mint en Dusty, Katoentjes “Scallop” in Grey en Coral.
  • Kurk, Ritsen & Tasfournituren: Kurkleer kleur Zwart effen, YKK Spiraalrits 3mm, Dunne magneetsluiting Nikkel 18mm, D-ring Nikkel 13mm, Musketon Nikkel 15mm
  • Versteviging:Vlieseline G700 & H640

 

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

anja vhantwoord
30 maart 2017 om 17:37

Toffe tasjes! Ze staan al op mijn (lange) to-do-lijstje!

Katrienantwoord
30 maart 2017 om 17:40
– Antwoord aan: anja vh

Merci. En lange to-do lijstjes, die heb ik ook hoor! Deze tasjes zijn best wel snel gemaakt. Ik ben benieuwd om jouw versie te zien.

Gaëtaneantwoord
30 maart 2017 om 05:35

Oh wauw! Super leuke tasjes, je brengt me op fijne ideeën!

Tante Feeantwoord
29 maart 2017 om 13:35

Oh, dat zijn toffe tasjes! En plezant geschreven, met die notes to yourself 😉 Ik ga hier vaker komen piepen, denk ik 🙂

Katrienantwoord
29 maart 2017 om 18:32
– Antwoord aan: Tante Fee

Merci. Zo’n compliment van een andere blogster/schrijfster is leuk. Tot binnenkort hé.

Reactie achterlaten