katrienette ida mijntas k-bas kbas

Andere tassen: Ida, Celeste en Timmermans

Een overzichtje van de 3 tassen die ik voordien al maakte.  De “Ida I” en de “Celeste I” uit het boek “Mijn Tas” naaide ik in 2016.  Gebeten door het kurkleer-virus waagde ik me recent aan de “Annelies Timmermans” uit de opvolger “Mijn designer Tas”.

 

 

Mijn Ida

De smalle Ida had ik al heel lang in mijn hoofd om te maken.  Ik was als een blok gevallen voor de versie op de cover van het boek.  Nu is oranje niet mijn kleur.  Dus werd het een mint-groene, met speelse felroze voering, maar wel ook met de ruige bruine lederen tashengsels.

Ondanks het gebrek aan ervaring (ik had bv. nog nooit een rits gestikt), was deze tas op een paar uurtjes klaar.  Ik heb de stap-voor-stap werkbeschrijving gevolgd en dat verliep prima.  Ik ben fan van het boek!  Het enige wat ik niet terugvond in de tekst was: in de àllerlaatste stap (18,) aan welke kant je het keergat in de binnenstof moet laten…  Dat bleek dus niet aan de kant van de rits te zijn, maar aan de “onderkant” er recht tegenover.   Logisch inderdaad, maar ik heb er toch lang over moeten denken.

 

 

De lederen riem vast stikken was een primeur voor mij.  Maar met de washi-tip lukte het wonderwel.  De treklusjes maakte ik van een stukje van de riemen. Ik nam een muntstuk van 50 cent om de ronding bovenaan te tekenen, en knipte deze uit.

Dit is één van mijn favoriete tassen die ik veel gebruik in het dagelijks leven.  Het formaat, een stukje ruimer dan A4, bevalt me prima.  Ik neem er papieren, magazines en boeken in mee, en vaak laat ik mijn portefeuille er ook in glijden en wordt het een handtas.  Nu begint ze er wel al gebruikt uit te zien, de canvas heeft wat plekken op de bodem.  De H640 heeft z’n tijd gehad en begint te verslappen.  Maar nu zou ik ze dus met andere en betere versteviging maken.

 

Informatie Kader

Patroon: “Ida” uit het boek “Mijn Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Maat: Ida “I”, de smalle versie van 8 cm diep. (De versie “II” is even groot, alleen 12 cm diep)

Patroonaanpassingen:

 • Ook Vlieseline aan het voorvak: het deel  ” D+F’ “
 • Het achterpand (deel A) verstevigde ik dubbel, zowel H640 als Decovil light.

Materialen:

 • Stoffen: Canvas “Bird Silhouette Coastal Blue” van Premier Prints & Katoen Uni-Roze
 • Rits & Tasfournituren: YKK Spiraalrits 75cm met twee trekkers (O-type), Leren riem Donkerbruin 24mm
 • Versteviging: Vlieseline H640 en Decovil Light

 

 

Mijn Celeste

Mijn tweede tas “probeersel” was de Celeste.  De meer schattige en kleinere “I”-versie.  Twee katoenen couponnetjes gebruikte ik.  Het fleurige stofje aan de buitenkant, het effen grijs voor de zijkant en de binnenvoering.  Nu, enkele maanden naai-ervaring later, zie ik wel dat ik niet zo strak gestikt heb.  Eerlijk gezegd heb ik deze tas nog maar weinig gebruikt. Waarom? Tja, gebrek aan stevigheid, deels.  Misschien ook een verkeerde keuze van model voor mij: met de riem over de schouder is het krap, en met de riem rond de arm vind ik het nogal “madammerig”.  Ik heb overwogen ze weg te geven, maar het is wel duidelijk zichtbaar een beginners naaiwerkje, dus niet kado-waardig. De werkbeschrijving in het boek was trouwens weer super goed te volgen.

 

 

Informatie Kader

Patroon: “Celeste” uit het boek “Mijn Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – keuze uit 2 versies)

Maat: Celeste”I”, de kleinere versie van 16 cm hoog. (De versie “II” is 4cm breder en 8 cm hoger)

Patroonaanpassingen:

 • Ik stikte een zilverkleurige paspel rondom op de buitenstof (beide delen “A”)
 • Versteviging: de bodem = zijstrook (deel C) met Decovil Light i.p.v. H640

Materialen:

 • Stoffen: Bedrukte katoen en katoen uni-grijs
 • Rits & Versteviging: standaardrits 35 cm, Vlieseline H640 en Decovil Light

 

 

Mijn Annelies Timmermans in kurkleer

Een tas uit kurkleer stond al lang op mijn to-do lijstje.  Maar welke? Ik heb veel gesurft en vond inspiratie bij Sofie.  Het werd dus de Annelies Timmermans. Ook deze handleiding was duidelijk omschreven.  De tas was verbazend snel gesneden, het zijn ocharme 4 stukken!  Ook het naaien, (geen rits, geen gedoe, enkel naden stikken) ging supersnel vooruit.  Laat je niet afschikken, het lezen van de uitleg duurt langer als het stikken zelf.  Het toenaaien van de plooi bovenaan, waar de ketting in gehaakt werd, deed ik met de hand.

 

 

Kurkleer is een fijn materiaal om mee te werken.  Het gaat eigenlijk zo makkelijk als met gewone canvas.  Met als voordeel dat je geen versteviging moet opstrijken.  Enige nadeel is dat je de naden niet echt plat-plat kan strijken, maar dat is niet erg voor dit patroon.

Het model is ideaal als party tasje.  Net groot genoeg voor smartphone, lipgloss, zakdoekje én de portefeuille van Manlief.

 

Informatie Kader

Patroon: “Annelies Timmermans” uit het boek “Mijn Designer Tas” van Nathalie Charlier en Sofie Duron (Kooppatroon – boek – Nederlandstalig – met foto’s – 1 maat)

Patroonaanpassingen:

 • Ik stikte een zilverkleurige paspel op de boven en onderkant van A
 • Ik koos voor paneel C ook de hoofdkleur zwart (i.p.v. in accentkleur)
 • Versteviging: enkel de voeringsstof werd bekleed met Vlieseline H640

Materialen:

 • Kurkleer & Tasfournituren: Kurk kleur Naturel Bamboo met Ziver, Kurk kleur Zwart effen, Magneetsluiting Zwart Nikkel 18mm, Fijne ketting Nikkel incl. bevestigingshaakjes
 • Binnenstof: “Hatch Black Silver” van Timeless Treasures

 

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Gaëtaneantwoord
30 maart 2017 om 05:43

Zeer knap weer! verslavend eh, tassen naaien

Katrienantwoord
30 maart 2017 om 06:28
– Antwoord aan: Gaëtane

Verslavend, nee hoor, dat is alleen maar een hobby 🙂 (Zegt ze met een volgende tas die half afgewerkt onder de naaimachine ligt.)

leenantwoord
16 maart 2017 om 16:41

Stuk voor stuk mooie tassen! Ik ben benieuwd welke je volgende gaat worden ;).

Katrienantwoord
16 maart 2017 om 17:02
– Antwoord aan: leen

Dat zal de Swoon Heidi worden. Je leest het volgende week.

Reactie achterlaten