Een topje van een gratis patroon proberen? Ja natuurlijk wil ik dat!  Er zijn wel 3 varianten van de Tamarillo top.  Ik koos voor de versie met een halter-rug.  En maakte er ineens een kleedje van.

 

 

 

Ik kwam in contact met Stephanie via de blogmeet.  Ik kreeg van haar het pdf-patroon doorgemaild en kon een meter stof kiezen uit haar winkel Stoffenmie.  Na het bekijken van de sneak peek foto’s kreeg ik meteen al het idee om de halterversie te maken, én deze te verlengen tot een jurk.  Ik kocht nog een meter erbij zodat ik genoeg had voor een kleedje.

Ik ging voor de gemakkelijke weg en combineerde twee patronen. Het onderste gedeelte maakte ik zoals de populaire Rianne jurk van La Maison Victor.  Het opgestikte reepje zwarte tricot en de 2 koordjes zijn alleen maar voor de show, er zit binnenin een elastiek.

 

tamarillo top kleed jurk rianne dress lmv la maison victor cherrydesigns halter haltertop hack patternhack katrienette

 

Ik volgde de matentabel en maakte de top in maat 44.  De werkbeschrijving bevat veel foto’s, het kan niet misgaan!  Het patroon is zo opgemaakt dat je een halterversie krijgt waarvan de naden netjes zijn weggewerkt.  Hiervoor wordt de volledige voorkant gevoerd.  Je hebt dus 2 keer stof nodig voor het voorpand.  Gevorderde naaisters zouden dit kunnen oplossen door te werken met een beleg dat bv. maar tot net onder de buste loopt.  Het achterpand wordt bovenaan tweemaal omgeplooid en doorstikt.  Ik heb het achterpand aan elke zijkant enkel vanboven met ruim 2 cm versmald, zodat het rugpand mij paste.  Een volgende keer zou ik bovenaan een elastiek toevoegen.  De top (in originele versie) valt -zelfs voor mij!- vrij lang uit.

 

 

Van het maken zelf heb ik geen foto’s, want ik deed dit tijdens het naaiweekend.  We waren met 4 die de Tamarillo gemaakt hadden.  In verschillende uitvoeringen, leuk!  En gelukkig was daar ook de lieve Deborah van Cas en Nina, die haar fotografie-talenten bovenhaalde!  We hielden een gezellige fotoshoot buiten met deze schitterende foto’s als resultaat.  (Sorry, maar ik had geen strapless bh mee, en foto’s nemen zonder is echt geen optie meer.)

 

 

Later werden er door Sarah ook nog enkele foto’s genomen in de opgezette fotostudio.

 

 

Het patroon is gisteren gelanceerd op Stephanie’s blog en gratis te downloaden op de vernieuwde website van Cherry Designs.  Andere versies ga je kunnen terugvinden op de Tamarillo-tour bij:

 

 

Pattern hack

Voor wie wil weten hoe ik (op mijn eigen simpele manier) de Tamarillo en Rianne heb samengevoegd, hieronder een beknopte uitleg:

Aanpassing patroondelen voorpand en achterpand

  1. Je tekent de Tamarillo patroondelen over (ik teken de naadwaarde bij op papier).
  2. Je neemt het patroondeel voorpand en houdt dit tegen je lichaam terwijl je voor de spiegel staat.  Je markeert de hoogte van je taille.
  3. Op de papieren patroondelen (voor & achterpand) trek je een horizontale lijn 3 cm onder je taillehoogte, de “patroon scheidingslijn”.  (Die 3 cm verlaging is om ruimte te geven om te bloezen)
  4. Hieronder trek je nog een horizontale lijn voor de 1 cm naadwaarde. 

Dit worden de aangepaste patroondelen voorpand en achterpand.  Bij het knippen plooi je de papieren om aan de onderste lijn (dus onder de naadwaarde).

Maken rok-patroondeel

  1. Je neemt een nieuw stuk patroonpapier en legt dit op het (helemaal opengeplooide) Tamarillo voorpand.  Je tekent vanaf de “patroon scheidingslijn” verder het onderste gedeelte over met de heuprondingen van de Tamarillo.  (Ik teken aan de zijkant ineens de naadwaarde bij op papier)
  2. Je tekent boven de scheidingslijn 1 cm naadwaarde. 
  3. Je verlengt het onderste gedeelte tot de gewenste roklengte  (gewoon een vierkant/rechthoek in de juiste maten eronder plakken) en voegt hieronder zoomwaarde toe. 

Dit patroondeel voor de rok knip je dan twee maal.  Het zou moeten passen op zowel voorpand als achterpand.

Het naaien zelf

  1. De top maak je volgens de werkbeschrijving van Cherry Designs. 
  2. Voor het rokgedeelte volg je de werkbeschrijving van LMV.  Het stukje extra tricot voor de opgestikte tunnel heb ik het patroondeel van LVM gebruikt.

 

 

Voor de goede orde.  Dit is géén gesponsord bericht.  Ik kreeg een gratis verkrijgbaar patroon, en ja ook 1 meter stof.  Ik heb dit patroon geprobeerd en er mijn eigen ding mee mogen doen.  Ook mijn bemerkingen en tips toegevoegd.  Ik heb mijn ongezouten mening gegeven zoals ik altijd doe.