Ik ben vaak onderweg zonder handtas, met enkel iPhone en portefeuille in de hand.  Soms is dat wel onhandig.  Dus ging ik op zoek naar een portefeuille waar de smartphone ook bij in past.

 

Accordi Accordi-Anna U-Handbag Wallet Portefeuille korkleather kurkleer k-bas kbas katrienette

 

Ik heb al vaker de “Rozy wallet” gezien.  Die vind ik mooi, maar op naaiweekend had ik een ander patroon gezien dat Tante Ann met dezelfde soort sluiting gemaakt heeft.  Dit patroon heeft een zijkant, wat me iets praktischer leek.  En omdat ik (dank je wel Ann),  mocht proberen of de smartphone erin paste ook als de sluiting toe was, was ik overtuigd.

 

Accordi Accordi-Anna U-Handbag Wallet Portefeuille korkleather kurkleer k-bas kbas katrienette

 

Sluiting gekocht: check!  Patroon gekocht en geprint: check!  Nu nog de materialen te kiezen.  Ik had mezelf opgelegd dit project volledig te maken met stoffen uit de eigen voorraad.  De kurk met bamboomotief en zilver was vanzelfsprekend.  Ik had van mijn Annelies Timmermans nog een restje zwarte stof met zilveren lijntjes, dit was ook een makkelijke keuze.  Maar dan, ik wilde nog iets contrasterend.  Vele stoffen bekeken en ernaast gelegd.  Tot slot, de doos met katoentjes ondersteboven gekeerd.  Per ongeluk (of karma misschien?) viel de mosterdkleurige stof die ik pas nog gekocht had voor mijn Ida 2.0 bovenop de kurkleer.  Twee keer knipperen met mijn ogen en ’t was beslist.

Ik kende U-handbags nog niet.  Ik kocht de Accordi Anna Wallet als download patroon.  (Let op!  Op de gewone website kan je de patronen in papier (booklets) krijgen die opgestuurd worden. Wil je PDF patronen kopen, dan moet je naar de site die in de link staat.)  Ik moet zeggen, dit patroon viel goed mee!  In tegenstelling tot bv. Swoon, zijn hier alle maten ook in centimeters vermeld.  Geen omrekenwerk dus.  De werkbeschrijving is zéér uitvoerig, met foto’s van elke stap.  Vaak ook met tips waar je op moet letten.  Er is de optie tussen de versie met 3 compartimenten (vakken) of 4 compartimenten.  Naargelang de keuze moet je even verspringen van stap 7 naar stap 33, maar ook dit staat duidelijk aangegeven.

 

Omdat ik de portefeuille niet té dik wilde maken, zodat ik nog ruimte had voor inhoud, koos ik voor de versie met 3 compartimenten.  Het begin, het middenstuk met de vakjes voor creditcards, dat was wel even sukkelen. Ik werk normaal gezien redelijk precies, maar het lukte me niet om beide kanten symmetrisch te krijgen.   Het is nochtans pure wiskunde, en alle plooien en afstanden staan super-duidelijk op een apart blad in de werkbeschrijving.  Uiteindelijk kreeg ik alles wel binnen de juiste formaten.  Net voordat je het middelste stiksel stikt, komt op het (volledig geplooide en gevormde) middenstuk, op de achterkant nog 1 strook Vlieseline H640.

 

De verdere stappen zijn goed te volgen: het plooien en aanzetten van de zijkant.  Het stuk in kurkleer (buitenkant) moet volgens stap 22 een dubbele lijn met top-stich krijgen.  Om te markeren op de kurk waarnaast ik moest stikken gebruikte ik Washi-tape.  Dit gezegd zijnde… ik stel me nog altijd de vraag waarom dit gevraagd wordt?  Het heeft geen functie en met bijpassend garen niet fel zichtbaar.

Dan het verbinden van binnenportefeuille met de kurken buitenflap.  Het was wel even opletten bij het stuk waar je de zelfgemaakte (bias) rand op de zijkant moet naaien.  Het laatste doorstikken is me niet gelukt om mooi recht te krijgen.

Tot slot het bevestigen van de sluiting.  Ik heb een streepje lijm getrokken over de gehele lengte bovenaan de stofrand, dan voorzichtig de stof tussen de sluiting geschoven.  In elk gaatje nog een toefje lijm, en dan heeft Manlief (niet dat hij dit zal lezen, maar dank je wel!) de schroefjes vastgedraaid.  Ik was een beetje huiverig of dit voldoende zou zijn om de sluiting te houden.  Maar ja hoor, na een nachtje uitdrogen hangt de sluiting er goed vast aan.

 

Ben ik tevreden met het resultaat?  Ik vind het niet mijn mooiste project.  De stiksels aan de rand zijn schandalig scheef, gelukkig valt dit niet op op de zwarte stof.  Verder ben ik niet blij met de “look”.  Het zwart zilver stofje is té druk tegen de zwart zilvere kurk.  Ik had voor de zijkant en het zijbiezen beter een effen zwarte stof gekozen.  Binnenin vind ik de combi wel geslaagd.

 

 

De Accordi-Anna is best wel praktisch, ik vind de 3 compartimenten optie goed voor mij. De kaarten blijven ook verbazend goed zitten in de creditcard vakjes, dat past precies.

 

 

En dan ja, dé vraag.  Is dit nu een portefeuille of een clutch?  Persoonlijk zou ik het toch een clutch genoemd hebben.  Als hij gesloten is -en zelfs zonder inhoud- heeft hij toch al de dikte en vorm van een clutch.  De sluiting is ook goed, gaat niet vanzelf open, maar is niet zo snel als een drukknoop of magneetsluiting bij een portefeuille.

Maar wat vinden jullie ervan? Noem jij dit een portefeuille of een clutch?  Hoe zou jij dit gebruiken? Ik ben nieuwsgierig naar jullie reacties.

Patroon aanpassingen:

  • Geen stof, maar kurkleer voor het patroondeel buitenkant. En dus ook geen Decovil, want ik heb de kurkleer niet verstevigd.
  • Note to self: sierstiksels in het midden op het kurkdeel: weglaten of in contrasterend garen?
  • Een volgende versie zou ik wel proberen om twee ritszakjes te maken, i.p.v. een tussenschot en een ritszakje.
  • Ook eens bedenken of ik geen variant kan maken met een dun kettinkje (als schouderriem) eraan.

Materialen:   

  • Kurkleer, Rits, Tasfournituren en Versteviging: Kurk kleur Zwart Bamboo met Zilver, YKK Spiraalrits Niet-deelbaar 25cm, Sluiting Rozy nikkel 19cm, Textiellijm HT2,  Vlieseline H640, Vlieseline H200 K-Bas
  • Binnenstofen: “Hatch Black Silver” van Timeless Treasures Misses Needle, Katoen “From Porto crosses” Basics Netorious Goldilocks by Alexia Abegg van Cotton and Steel  Babarum Stoffen